Serra Gelada

Serra Gelada, Pais Valencià
9 de junio de 2010

No todos los días se tiene la oportunidad de comenzar una caminata en un pueblo noruego y terminarla en una ciudad británica. Seguramente se trate de una exageración, pero bien es cierto que esta ruta tiene su inicio en la playa del Albir -toda una colonia noruega- y finaliza en Benidorm -ciudad de ocio por excelencia para los británicos-.

Através de los pinares de costa

Hacía años que le tenía el ojo echado a esta sierra que, sorprendentemente, se ha escapado por los pelos del desmadre urbanístico de la costa valenciana. Para descubrirla, optamos por realizar una travesía integral de noreste a suroeste.

Faro de l’Albir

A las  8 de la mañana ya hemos dejado un coche en Benidorm y nos hemos trasladado hasta la playa de l’Albir para empezar a caminar. Mi madrugón no tiene mucho mérito, puesto que me he hospedado en Benidorm, pero Carles y Dani vienen desde Alcoi. Saben que mis obligaciones familiares me exigen una pronta vuelta al hotel y acceden a la hora de salida que yo he «impuesto». Eso es ser unos buenos amigos. Gracias.

Dani, Carles y el Mediterráneo.

Lo transitado del recorrido en sus primeros metros nos anima a ponernos en marcha cuanto antes. Por suerte -o por desgracia- pronto nos desviamos del camino que sigue la gente y nos quedamos solos entre un pinar con vistas al Puig Campana, Ponoig y la Sierra de Bèrnia. Aunque no lo parezca la senda es bastante exigente, no en vano en poco tiempo alcanzamos los 433 metros del alto del Gobernador. Además padecemos una terrible humedad que nos hace sudar de lo lindo.

Alt del Governador

Desde el vértice geodésico y recibiendo una buena dosis de radiación de las antenas nos paramos a divisar la inmensidad del mar. Lamentablemente la visibilidad es muy mala y además, vemos como poco a poco se va acercando cada vez más bruma hasta la costa. Vemos el faro del Albir allá abajo, a nuestros pies. Observamos Altea y su bahía. No cabe duda de que este sería un balcón privilegiado para divisar el desembarco de Baptista Basset en 1704 para organizar el ejercito que poco después tomaría la ciudad de Denia durante la guerra de Sucesión.

Carles desafiando al vértigo.

A partir de ahora el mar será nuestro compañero durante toda la ruta. Hacemos toda la ruta cresteando la sierra en un continuo y exigente sube y baja. Disfrutamos con las vistas. Nos vamos asomando a los cortados de más de trescientos metros. Vemos como la bruma se nos echa encima y por momentos tapa los picos de la cresta. Oímos el sonido de las olas rompiendo contra la roca. Aprovechamos la sombra de los pinos para descansar y beber.

L’Illa Mitjana, -la Isla Mediana-

Han pasado ya unas horas desde nuestra salida desde el Albir y el hambre nos aprieta. Paramos en un lugar inmejorable, sentados frente al mar. Bajo nosotros la illa mitjana. Pasan las gaviotas y las golondrinas. Charlamos sobre el tiempo que hacía que no hacíamos los tres una ruta juntos, quizá 10 años. Ya se hechaba de menos.

Yo me giro y miro tierra adentro, diviso  el enorme Puig Campana, ayer estuve sobre esa mole caliza. Miro de reojo el Ponoig, mañana será el día para cabalgar sobre ese león dormido.

Mediterráneo.

Ya queda menos para que termine la travesía. Comienzan a asomar los rascacielos de Benidorm. Es un final atípico para una ruta de montaña. El contraste es brutal: Mar, montaña y urbe se funden en el paisaje.

El inconfundible perfil de Benidorm.

Llegamos a la cruz de Benidorm. Dedicamos unos minutos a leer las estampitas, placas y recordatorios que la gente a ido dejando pegados a ella. Este es un mirador excepcional a las playas y la ciudad.  Sólo nos queda bajar hasta las proximidades de la avenida del Mediterráneo dónde hemos dejado el otro coche. Descendemos por una carreterita asfaltada. Poco a poco nos introducimos en la ciudad, pasa un autobús, el trayecto de la línea lo dice todo: «Palm Beach-Burguer King». Una ruta rara pero hermosa esta de hoy, llena de contrastes.

Creu de Benidorm.
Vista aérea de la ruta

fotos

text en valencià

No tots els dies es té l’oportunitat de començar una caminada en un poble noruec i acabar-la en una ciutat britànica. Segurament es tracte d’una exageració, però bé és cert que aquesta ruta té el seu inici a la platja del Albir-tota una colònia noruega-i finalitza a Benidorm-ciutat d’oci per excel.lència per als britànics-.

Feia anys que li tenia l’ull posat a aquesta serra que, sorprenentment, s’ha escapat pels pèls del descontrol urbanístic de la costa valenciana. Per descobrir-la, vam optar per realitzar una travessia integral de nord-est a sud-oest.

A les 8 del matí ja hem deixat un cotxe a Benidorm i ens hem traslladat fins a la platja de l’Albir per començar a caminar. El meu matinada no té gaire mèrit, ja que m’he allotjat a Benidorm, però Carles i Dani vénen des d’Alcoi. Saben que les meves obligacions familiars em exigeixen una ràpida tornada a l’hotel i accedeixen a l’hora de sortida que jo he «impost». Això és ser uns bons amics. Gràcies.

El transitat del recorregut en els seus primers metres ens anima a posar-nos en marxa com més aviat millor. Per sort-o per desgràcia- pronte ens desviem del camí que segueix la gent i ens quedem sols entre un pinar amb vistes al Puig Campana, Ponoig i la Serra de Bèrnia. Encara que no ho semble el camí és bastant exigent, no en va en poc temps arribem als 433 metres de l’alt del Governador. A més patim una terrible humitat que ens fa suar de valent.

Des del vèrtex geodèsic i rebent una bona dosi de radiació de les antenes ens parem a veure la immensitat del mar. Lamentablement la visibilitat és molt dolenta i a més, veiem com a poc a poc es va acostant cada vegada més boira fins a la costa. Veiem el far de l’Albir allà baix, als nostres peus. Observem Altea i la seva badia. No hi ha dubte que aquest seria un balcó privilegiat per veure el desembarcament de Baptista Basset el 1704 per organitzar l’exèrcit que poc després prendria la ciutat de Dénia durant la guerra de Successió.

A partir d’ara el mar serà el nostre company durant tota la ruta. Fem tota la ruta crestejant la serra en un continu i exigent puja i baixa. Gaudim amb les vistes. Ens anem traient als tallats de més de tres-cents metres. Veiem com la boira se’ns tira a sobre i per moments tapa els pics de la carena. Sentim el so de les onades trencant contra la roca. Aprofitem l’ombra dels pins per descansar i beure.

Ja han passat unes hores des de la nostra sortida des de l’Albir i la fam ens estreny. Parem en un lloc immillorable, asseguts davant del mar. Sota nosaltres la illa mitjana. Passen les gavines i les orenetes. Xerrem sobre el temps que feia que no fèiem els tres una ruta junts, potser 10 anys. Ja es troba a faltar.

Jo em gire i mire terra endins, albire l’enorme Puig Campana, ahir vaig estar sobre aquesta mola calcària. Mire de reüll el Ponoig, demà serà el dia per cavalcar sobre aquest lleó adormit.

Ja queda menys perquè s’acabe la travessa. Comencen a treure els gratacels de Benidorm. És un final atípic per a una ruta de muntanya. El contrast és brutal: Mar, muntanya i urbs es fonen en el paisatge.

Arribem a la creu de Benidorm. Dediquem uns minuts a llegir les estampetes, plaques i recordatoris que la gent ha anat deixant enganxats a ella. Aquest és un mirador excepcional a les platges i la ciutat. Només ens queda baixar fins a les proximitats de l’avinguda de la Mediterrània on hem deixat l’altre cotxe. Descendim per una carretereta asfaltada. A poc a poc ens introduïm a la ciutat, passa un autobús, el trajecte de la línia ho diu tot: «Palm Beach-Burguer King». Una ruta rara però bonica aquesta d’avui, plena de contrastos.

11 comentarios

 1. 15 junio, 2010
  Responder

  Los acantilados y dunas fósiles de Serra Gelada nunca dejan de sorprender. Muy guapas las fotos, ¿disparas en raw? ¿qué objetivo te pillaste al final con la D5000?

  Saludos!

 2. escanyavelles
  16 junio, 2010
  Responder

  Vaja, per fi una ruta que ja he fet.
  Ja pensava que habia errat la provincia de neixement i que no coneixia res de res de l’entorn, jeje.
  Anant a la ruta, jo fa molts anys que la vaig fer (com a mínim 15) i estic content al comprovar gracies a les teues fotografies que no tot està perdut a la costa valenciana.
  Per cert, despres de vore aquets penyasegats nomes puc dir-te que no trigues a vindre i farem la ruta pels «Cliffs of Moher»
  http://thisfabtrek.com/journey/europe/ireland/dublin/cliffs-moher-4.jpg
  Cuida’t noi

 3. 17 junio, 2010
  Responder

  No et preocupes que segur que pujarem. No ho dubtes, saps que per falta de gana no serà. En tinc un altra ruteta xula de penyasegats fitxada allà a Irlanda, concretament a la península de Howth -et sona??-. Primer us esperem al Juliol aci a Linares.

  No sabia que ja havies fet aquesta ruta… com la vas fer???, travesia sencera com nosltres??

 4. carles
  17 junio, 2010
  Responder

  Eixa ruta per Irlanda ha de estar millor que millor. I records per al xic escanyavelles, m’alegra saber que se’n recorda de la terrreta.

 5. carles
  17 junio, 2010
  Responder

  Se m’oblidava, les fotos xulíssimes.

 6. 17 junio, 2010
  Responder

  moltes gràcies Carles… estic desitjant veure les teues

  salut!

 7. escanyavelles
  17 junio, 2010
  Responder

  No, jo no vaig fer exactament la mateixa ruta. Em trobava amb el meu germà i un casí al seu apartament de Benidorm i vam decidir fer una petita surtida. Vam anar des de la Creu fins al cim del Gobernador (gracies per escriure el nom ja que jo no recordava com es deia, jejeje) i despres vam desfer el camí. Nomes teniem un cotxe, no se sirecordes aquell ford fiesta 1100 sport amb 20 anys que tenia jo.
  Tinc ganes de vore alguna d’aquestes fotos amb tot el seu pes (la 27 que te molts contrastos entre verd, roca, cel i mar) per vore com treballa aquest «xiquet» que t’has comprat. Recrdam’ho quan vaja per Linares.
  La ruta per Howth es bona opció, Adrià pot fer de guia ja que la coneix be i la dificultat es troba a l’abast de’n Pau. Això si, tot i que es fàcil, trobaras racons espectaculars.

  Per cert, el 10 de juliol, +/-, vos va be per deixar-nos caure per Linares?
  Ja t’adrece un correu i et comente

 8. escanyavelles
  17 junio, 2010
  Responder

  Hola Carles, tot be?
  Potser algun dia farem un café i et contaré.

  Records a la familia.

  Isra

 9. carles
  17 junio, 2010
  Responder

  No saps quan m’alegraria xerrar un dia. Records.

 10. 20 junio, 2010
  Responder

  Hola fer… acabo de ver este mensaje. No se porque el sistema lo había detectado como spam y lo he tenido que rescatar.

  De momento ando practicando con la cámara. Poco a poco espero hacerme con ella. De momento creo que lo resultados que he obtenido son francamente mejorables…

  La fotos de las rutas no las disparo en raw, salvo alguna en la que tenga especial interés. El objetivo que «apañé» es el que venía de serie con la cámara, un 18-55… en cuanto pueda ya iré completando

  saludos

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.